KONDA Kasım’24 Barometresi araştırması kapsamında ele aldığımız konulardan biri de Kürt sorununda güncel gelişmeleri toplumun nasıl değerlendirdiğiydi. Araştırmamızda Kürt sorununun çözümüne yönelik olası sürece dair algıları, Kürt sorununun çözüm yöntemi ve aktörleri ile anadilde eğitime yönelik tutumları inceledik.
Bu tablodan en net olarak gördüğümüz bulgu Kürtler ve Türkler arasında görüş ayrılığı olduğu.
Bu soruya ülke genelinde ve Türklerde en fazla ‘Terörü yok etmek’ yanıtı veriliyor. Ancak, etnik kimliğini ‘Kürt’ olarak tarif edenlerde kimliklerinin anayasal olarak tanınması öne çıkıyor. Türkler içinde bu cevabı verenler yüzde 3 iken Kürtlerde yüzde 33. Kürtler arasında bu çözüm önerisinde bulunanların oranı görünür anlamda artmış. Demokratikleşmeyi veya müzakere yolunu önerenlerin oranı ise azalmış. Dikkat çekici bir diğer bulgu da Kürtler arasında da “Kürt sorunu yoktur” cevabı verenlerde bir artış olduğu.
Görülen o ki ülkenin en büyük azınlık kitlesi ile toplum geneli arasında bir fikir ayrılığı bulunuyor. Bu her ne kadar beklenir bir tablo olsa da toplumsal barış için bu makasın kapanması gerekecektir. Hangi kitle diğerinin fikrine yaklaşacaktır bilemeyiz ancak bu noktada konu kendileriyle ilgili olduğu için Kürtlerin ne düşündüğüne bir kez daha bakmak gerekir.