2024 Nisan ayından itibaren ölçtüğümüz enflasyon algısı ve beklentisi serisine, her ay raporumuzda yer verdiğimiz farklı demografik ve siyasi kırılımlara https://kontent.konda.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Bu ay kamuoyuna açtığımız özet raporda; eğitim durumu, Ekrem İmamoğlu ve Recep Tayyip Erdoğan seçmenlerinin enflasyon beklentisi ile TÜSİAD yöneticilerinin ifadeye çağrılmasına yönelik tutuma göre enflasyon beklenti kırılımlarına KONTENT sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Raporun tam metni ise KONDA Barometre Araştırma Serisi kapsamında yalnızca Barometre abonelerine özel olarak sunulmaktadır.
Mart 2025Gençlik Örgütlerinin İhtiyaç Analizi Araştırması, GoFor’un gençlik alanına dair kapsamlı bilgi sunmayı hedefleyen periyodik çalışmalarından biridir. Bu araştırma, Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması ile gençlik örgütlerinin güncel durumu, olanakları ve karşılaştıkları kısıtlılıklara dair bir çerçeve sunmayı hedefliyor.
Şubat 2025Geçmiş 12 aylık enflasyon algısı, 12 ay sonraki enflasyon beklentisi ve 2025 sonu enflasyon beklentisi sorularına verilen yanıtlara göre ortalama değerler, medyan değerlerden yüksektir. Bu durum her üç soruya verilen yanıtların da dağılımının sağa çarpık olduğunu göstermektedir. Bu çarpıklık, bazı katılımcıların çok yüksek enflasyon algısı ve tahminleri bildirmesi nedeniyle ortalama değerin yukarı çekildiğini göstermektedir. Anket sorularına verilen cevabın katılımcılar arasında ne kadar farklı olduğunu ölçen çeyrekler arası açıklık (IQR) değeri (3. satır), ankete verilen cevaplar küçükten büyüğe sıralandıktan sonra dağılımın yüzde 25. ve 75. sıralarına karşılık gelen kişilerin beklenti farkının kaç puan olduğunu göstermektedir. Geçen aya kıyasla, 12 ay geçmişe yönelik enflasyon algısının IQR değerinde bir artış yaşanmıştır. Bu da geçmiş enflasyon algısında görüş ayrılıklarının arttığını göstermektedir.
Şubat 2025KONDA Şubat’24 Barometresi kapsamında yer alan ‘Kentsel Dönüşüm ve Depreme Hazırlık’ temasına ilişkin bu raporu abonelerimizle yaptığımız sözleşmelere uygun olarak kamuoyuyla paylaşıyoruz.
Şubat 2025İklim değişikliği konusundaki endişenin yıllar içindeki değişimini incelediğimizde 2018’den bu yana dalgalı bir trend görüyoruz. 2018 sonrasında genel olarak düşüş gösteren endişe oranları 2022 yılına gelindiğinde en yüksek seviyesine ulaşıyor. 2022 yılında Türkiye’nin toplamda yüzde 83’si iklim değişikliği konusunda ‘endişeli’ veya ‘çok endişeli’ olduğunu belirtirken bu oran sonrasında tekrar düşerek yüzde 72 seviyesine geriliyor ve günümüzde de aynı seviyesini koruyor.
Ocak 2025Enflasyon beklentileri ortalama değeri yıllık enflasyon tahmini için medyan değerinden daha yüksektir (birinci sütun). Bu durum dağılımın sağa çarpık olduğunu göstermektedir. Yani, yıllık enflasyon beklentileri yüzde 95’ten düşük olanların sayısı, yüksek olanlardan daha fazladır. 12 ay ileriye yönelik beklentilerde de (ikinci sütun) yıllık enflasyon beklentisine benzer şekilde ortalama değer, medyan değerden yüksektir. Bu da 12 ay ileriye yönelik enflasyon beklentisinin de sağa çarpık olduğunu göstermektedir. Anket sorularına verilen cevabın katılımcılar arasında ne kadar farklı olduğunu ölçen çeyrekler arası açıklık (IQR) değeri (3. satır), ankete verilen cevaplar küçükten büyüğe sıralandıktan sonra dağılımın yüzde 25. ve 75. sıralarına karşılık gelen kişilerin beklenti farkının kaç puan olduğunu göstermektedir. Aralık ayına kıyasla her iki soruda da IQR değerindeki artış, enflasyon tahminleri konusundaki görüş ayrılıklarının arttığını göstermektedir. Nisan 2024’ten beri sorulan geçmiş bir yıllık enflasyon algısı, Haziran ve Kasım aylarında yükselmiş, geri kalan aylarda ise düşüş eğilimine geçmiştir.
Ocak 2025KONDA Kasım’24 Barometresi araştırması kapsamında ele aldığımız konulardan biri de Kürt sorununda güncel gelişmeleri toplumun nasıl değerlendirdiğiydi. Araştırmamızda Kürt sorununun çözümüne yönelik olası sürece dair algıları, Kürt sorununun çözüm yöntemi ve aktörleri ile anadilde eğitime yönelik tutumları inceledik.
Ocak 2025Enflasyon beklentileri ortalama değeri yıllık enflasyon tahmini için medyan değerinden daha yüksektir (birinci sütun). Bu durum dağılımın sağa çarpık olduğunu göstermektedir. Yani, yıllık enflasyon beklentileri %105’ten düşük olanların sayısı, yüksek olanlardan daha fazladır. Yıl sonu ve 12 ay ileriye yönelik beklentilerde ortalama ve medyan değerler birbirine yakın olup daha simetrik bir dağılıma işaret etmektedir. Anket sorularına verilen cevabın katılımcılar arasında ne kadar farklı olduğunu ölçen çeyrekler arası açıklık (IQR) değeri (3. satır), ankete verilen cevaplar küçükten büyüğe sıralandıktan sonra dağılımın yüzde 25. ve 75. sıralarına karşılık gelen kişilerin beklenti farkının kaç puan olduğunu göstermektedir. Bu istatistik geçen aya göre değişim göstermemiştir.
Aralık 2024Enflasyon beklentileri ortalama değeri yıllık enflasyon tahmini için medyan değerinden daha yüksektir (birinci sütun). Bu durum dağılımın sağa çarpık olduğunu göstermektedir. Yani, yıllık enflasyon beklentileri %110’dan düşük olanların sayısı, yüksek olanlardan daha fazladır. Yıl sonu ve 12 ay ileriye yönelik beklentilerde ortalama ve medyan değerler birbirine yakın olup daha simetrik bir dağılıma işaret etmektedir.
Kasım 2024TEBA enflasyon beklentilerinde Eylül ayındaki düşüş eğilimi Ekim ayında da devam etmiştir. Enflasyon beklentileri ortalama değeri yıllık ve yıl sonu enflasyon beklentilerinde medyan değerinden bir parça daha yüksektir. Bu durum dağılımın sağa çarpık olduğunu göstermektedir. Buna karşılık 12 ay ileriye yönelik enflasyon tahmini için ortalama değer, medyan değere eşit olup simetrik bir dağılıma işaret etmektedir.
Ekim 2024TEBA enflasyon beklentileri Eylül ayında bir önceki aya göre her üç göstergede de düşüş göstermiştir.Manşet enflasyon rakamındaki gerilemenin hanehalkı beklentilerine de yansımaya başladığı Eylül ayında net bir şekilde gözlemlenmiştir. 12 ay ileriye dönük beklentilerdeki değişim, TCMB'nin yayımladığı sektörel enflasyon beklentileri anketiyle uyumludur. TCMB anketinde de hanehalkı beklentilerinde Temmuz ve Ağustos aylarında gözlenen artıştan sonra Eylül ayında bir düşüş kaydedilirken benzer bir trend TEBA anketinde de izlenmektedir. Öte yandan TEBA anketinde ölçülen ortalama beklenti seviyesi daha yüksek kalmaya devam etmektedir.
Eylül 2024TEBA yıllık enflasyon beklentileri Ağustos ayında bir önceki aya göre hemen hemen sabit kalmıştır. Yıl sonu ve 12-ay ileriye yönelik enflasyon beklentileri ise artış göstererek %101 ve %111 olarak ölçülmüştür. 12 ay ileriye dönük beklentilerdeki değişim, TCMB'nin Ağustos ayında yayımladığı sektörel enflasyon beklentileri anketiyle uyumludur. TCMB anketinde de hanehalkı beklentilerinde son iki ayda benzer bir artış gözlemlenmiştir. Ancak, TEBA anketindeki beklenti seviyesi daha yüksek kalmaktadır.
Ağustos 2024